Allerdings.nl

Weblog van Yvonne van Wamelen

Nieuwe tijden

Hoera! Mijn zoektocht naar het perfecte sporthorloge is ten einde. In ‘Ronde tijden‘ was te lezen hoe ik wikte en woog en nadat ‘Ronde tijden’ verschenen was, kreeg ik ineens aanbiedingen om horloges te lenen en een heleboel tips en ervaringen te horen. Dat heeft me geholpen. Hiervoor mijn dank!

Uiteindelijk gaf het proefdragen en voelen in de winkel echt de doorslag. Het ene horloge zat nu eenmaal lekkerder en lichter dan het andere en was ook nog eens uh…charmanter om mijn pols.  Sinds een week ben ik daarom eigenaar van deze beauty:

Mijn Garmin

Mijn Garmin, ijsblauw

Ik wil er de hele tijd mee pielen, er de hele dag naar kijken en er het liefst de hele tijd mee rondrennen natuurlijk. Ik heb nog wel wat moeite met zijn strenge regime soms (piepen als ik niet in de juiste zone loop bijvoorbeeld of me erop wijzen dat ik te lang stilzit 😉 ), maar verder ben ik erg over hem te spreken tot nu toe. Hoewel…?

Langzamer
Ik loop langzamer. Sowieso geeft mijn nieuwe horloge niet op de honderdste nauwkeurig mijn tempo aan, wat mijn TomTom wel deed. Garmin rondt het af op decimalen. Dus liep ik eerst bijvoorbeeld 5.37 min/km, dan loop ik nu volgens Garmin 5.40 min/km. Dat is even wennen. (Hij doet dit trouwens alleen tijdens het lopen. Als ik de statistieken later bekijk, is hij wel tot op de honderdste nauwkeurig). Ik ben er nog niet achter of ik dat kan veranderen. Maar los daarvan lukt het me nu veel makkelijker om tijdens mijn langzame duurloop de 7.00 min/km te halen. Dat voelde altijd heel langzaam en onnatuurlijk. Loop ik dus langzamer of loopt mijn nieuwe horloge trager?

Tomtom 18-7-17

Mijn run volgens TomTom

Garmin 18-7-17

Mijn run volgens Garmin

De test!
Tijd voor een testje dus. Omdat mijn TomTom altijd exact gelijk was aan de tijds- en afstandsregistratie van alle wedstrijden die ik ermee gelopen heb, vertrouw ik erop dat hij mijn tempo altijd goed heeft aangegeven. Eens kijken of mijn Garmin en TomTom hetzelfde aangeven tijdens zomaar een trainingsrondje op een dinsdag. De resultaten zijn schokkend (zie links en rechts van deze tekst).

Verklaring?
Misschien is het verschil te verklaren door korte pauzes in mijn run – even een fotootje maken, een oversteek, dat soort dingen. Dat zou in ieder geval het verschil in tempo kunnen verklaren. Het verschil in afstand natuurlijk nog niet. Ik denk dat ik binnenkort nog maar een keer een testje moet doen en dan helemaal zonder oponthoud onderweg.

Langzaam wennen
Ik zal er hoe dan ook aan moeten wennen dat ik vanaf nu 1 keer in de week  langzamer ga lopen. Ik weet eigenlijk al wel langer dat ik mijn langzame duurlopen te snel loop en nu bevestigt mijn horloge met hartslagmeter dat ook. Heel verrassend is het niet en het scheelt alvast voor als ik besluit om op hartslag te gaan trainen. Aan het idee dat ik sneller word door langzaam te lopen, zal ik dus langzaam moeten wennen, zeg maar 🙂 .

2 reacties

  1. Mooi horloge! 😉 Veel loopplezier ermee. Het afronden op decimalen is mij niet bekend. Zou een instelling kunnen zijn, maar ik heb dat niet.

    Volgens TomTom liep je 6.14 min/km en volgens de Garmin 6.07 min/km. Dus eigenlijk was je met de Garmin sneller.

    Elke applicatie heeft z’n eigen afrondingsverschillen en zelfs bij het exporteren naar andere applicaties ontstaan verschillen. Heb je beide trainingen in dezelfde applicatie vergeleken, bijvoorbeeld Strava? Misschien leidt dat nog tot nieuwe inzichten. Wel interessant in elk geval. Ik blijf het volgen. 🙂

    • Dank je, Nico! Dat gaat wel lukken, denk ik 🙂 Wat dat afronden op decimalen betreft, moet ik nog maar even kijken. Is vast aan te passen. En ja, gek genoeg maakte Garmin mij nu sneller dan TomTom. Goed idee om nog te kijken wat Strava met de gegevens van TomTom doet. Een leuk onderzoekje zo. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

© 2018 Allerdings.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

%d bloggers liken dit: